SOCAR ROMÂNIA

SOCAR România, punctul focal al proiectelor de securitate energetică

 

SOCAR România este reprezentanța  companiei petroliere şi de gaze naturale deţinută de statul Azerbaijan (The State Oil Company of Azerbaijan Republic), una dintre cele mai bine cotate companii petroliere din lume.

Compania de stat din Azerbaijan, reprezentată și în România este angrenată în plan european în proiecte cheie, menite să crească securitatea energetică a Europei, prin diversificarea resurselor de gaze naturale.

România e legată în acest moment deAzerbaijan și SOCAR prin două proiecte energetice majore: Nabucco și AGRI gândite pentru a reduce dependența României față de importul de gaze naturale din Rusia.

 

 

AGRI interconectorul Azerbaijan-Georgia-România

 

Proiectul AGRI, vizează de asemenea diversificarea surselor de aprovizionare cu energie a Uniunii Europene și presupune transportul gazelor naturale azere în România şi în Europa Centrală. AGRI presupune livrarea gazelor naturale azere pe ruta Baku (Azerbaijan) – Kulevi (Georgia) – Constanța (România).

 

 

TANAP ruta gazelor azere pe sectorul turcesc

 

Proiectul TANAP a luat naştere după încheierea unui parteneriat între Azerbaidjan şi Turcia care presupune construirea unei conducte alternative de transport pe sectorul turcesc. Conducta TANAP se va întinde din Azerbaijan până la graniţa Turciei cu Bulgaria. Capacitatea sa iniţială va fi de 16 miliarde de metri cubi pe an: 6 miliarde de metri cubi pentru Turcia si 10 miliarde de metri cubi pentru restul Europei. Proiectul este conceput pentru a ajunge treptat la o capacitate de 30 de  miliarde de metri cubi şi apoi de 60 miliarde de metri cubi.